Dag 10 Bromo-Kalibaru


Half 8 zaten we vanochtend aan het ontbijt. Klinkt goed maar op dat moment hadden we al een flinke excursie achter de rug. We werden om kwart voor vier in de nacht opgehaald door een jeep. Vervolgens reden we in ongeveer 40 minuten naar het uitkijkpunt over de diverse vulkanen om vervolgens om omstreeks half 6 de zon op te zien komen. Eerst een flinke steile afdaling naar een zandvlakte met zwart zand. we snappen dat we een jeep moesten huren. De hellingen zijn zeer steil en een normale auto zou ook niet door het zand geploegd komen. Hoewel niet verwachtten dat we daar alleen zouden zijn was het toch wel iets drukker dan gedacht. Naast onze jeep waren er nog ongeveer 200. Helaas was het dusdanig bewolkt dat we nauwelijks iets van de opkomst van de zon hebben kunnen zien. Jammer maar helaas. Nadat het ons gelukt was onze jeep uit de kudde terug te vinden zijn we afgedaald tot ca. 2 km tot aan de voet van de Bromo. Onderweg zien we de rookpluimen al uit de vulkaan komen. We huren ter plekke een paard en starten de beklimming van de Bromo. De begeleiders hijgen en hoesten dat het een lieve lust is. Moeten ze maar niet zoveel roken. We rijden tussen de gestolde lavastromen door. Het laatste stuk moeten we zelf overbruggen: ruim 200 traptreden brengen ons naar de rand van de krater. De zwaveldampen slaan meteen op je keel dus ook wij moeten even flink hoesten. Zeer indrukwekkend om in het hart van deze actieve vulkaan te kijken. We dalen weer af, eerst via de trap en vervolgens te paard. De jeep brengt ons daarna weer naar het hotel waar we eerst ontbijten en vervolgens douchen. Om een uur of 9 gaan we weer verder afdalen met Cepy.
Hoewel we weer door prachtige ansichtkaarten rijden vallen we allebei regelmatig in slaap. Sorry Cepy maar we hebben nog wat in te halen. We rijden via Probolinggo (noordkust, aan de straat van Madura) weer naar het zuiden. We rijden tientallen kilometers langs een kanaal dat door de Nederlanders is aangelegd t.b.v. de irrigatie van de sawa's. tevens wordt het kanaal gebruikt als wasplaats voor kleren en personen, maar ook als openbaar toilet.
Het wordt weer wat warmer. We lunchen in Jember en daar is het echt vreselijk warm. Cepy belooft ons dat het daarna weer snel koeler zal worden. We moeten na de lunch nog anderhalf uur tot onze overnachtingsplaats Kalibaru. Daar slapen we 2 nachten en hebben we een beperkt programma dus kunnen we even bijkomen. Er stond voor morgen een plantagebezoek op het programma maar in overleg besluiten we om dat vanmiddag nog te doen. We bezoeken een stichting die een "mini-plantage" (25 hectare) beheert met name voor educatieve doeleinden. Kinderen krijgen daar les in het verbouwen van diverse groenten, fruit, kruiden, koffie, cacao, rijst etc. Met de opbrengsten van rondleidingen wordt de opleiding gefinancierd. We krijgen een educatieve rondleiding en een aantal demonstraties van het maken van koffie, palmsuiker en verder is het veel ruiken en proeven. Daarnaast zijn er ook veel bloemen en planten te bewonderen. Een prachtige ervaring. Aan het einde van de rondleiding krijgen we koffie/thee met gebakken banaan en een oliebol met ananas. Er wordt door de kinderen (5 tot 16 jaar) gedanst en gezongen in traditionele kleding. De kinderen zijn ook reuze handig in rietvlechten. We krijgen een aantal ornamenten aangeboden en zelfs een volledig rieten boeket dat bij trouwerijen veel gebruikt wordt als versiering. Daarna worden we door de kinderen uitgenodigd om samen te dansen. En natuurlijk zijn er nog souvenirs om te kopen, zoals kruiden, muziek instrumenten, placemats en nog veel meer.
Als het bijna donker is rijden we naar ons hotel, ook weer in prachtige koloniale stijl.  Op onze veranda voor ons huisje komen we bij van weer een prachtige dag.

1 opmerking:

  1. Peter & Jolanda17 mei 2013 om 06:18

    Hallo Foeksen. We zijn er eens voor gaan zitten en hebben volop zitten genieten van de 'verhalen' en de foto's. Ik (Peter) ben jaloers op het aan jullie voorgeschotelde eten (voor mij vanavond bloemkool met een 'bal' op het menu...). De chaotische toestanden geloof je pas als je het met eigen ogen hebt gezien en er tussen hebt gereden. Ik heb enorm moeten lachen :-) en zie het voor me! We blijven jullie volgen ennuh...leuke hoofddeksels die je op hebt Bert! Geniet er verder van.

    BeantwoordenVerwijderen