Dag 17 Heilige wateren


Gus staat al paraat als wij aankomen. Iedereen is altijd meer dan stipt op tijd. Nog geen enkele keer meegemaakt dat iemand later kwam dan afgesproken. Daar houden we van. Gus brengt ons naar het verzamelpunt voor de fietstocht via een prachtige route dwars door de rijstterrassen. Het blijft adembenemend. Bij het verzamelpunt krijgen we eerst koffie in een schitterende entourage: eigen terrasje met uitzicht over de sawa's temidden van een prachtige fruit- en kruidentuin. Na de koffie worden we weggebracht met de auto. In totaal gaan er drie begeleiders met ons mee. Bij het startpunt worden we eerst nog gezegend en krijgen we natte rijst op ons voorhoofd geplakt met als motto " God bless you". Er gaan twee begeleiders mee op de fiets en de auto blijft een eindje achter ons meerijden. Ze hebben blijkbaar niet veel vertrouwen in onze fietskunsten. In tegenstelling tot de vorige fietstocht rijden we nu niet op oude Gazelles maar op moderne mountain bikes. Het traject gaat voornamelijk omlaag dus het is redelijk relaxt fietsen. We rijden door kleine dorpjes (kampungs en desa's). We stoppen bij mensen thuis. Kortom: we krijgen weer veel van het dagelijkse leven te zien. Zo wordt in deze streek veel aan houtsnijden gedaan. Dit krijgen we uitvoerig te zien. Uiteraard bezoeken we een tempel. Ditmaal een die gerenoveerd wordt en krijgen te zien hoe de beelden in zand/cement worden uitgesneden. Josee deelt weer de nodige ballonnen, pennen en haarspeldjes uit. Ze maakt weer veel vriendjes en vriendinnetjes. Uiteraard stoppen we ook om de rijstvelden van dichtbij te bekijken. Na ongeveer 2,5 uur zijn we weer bij het vertrekpunt. Daar krijgen we eerst en heerlijke welkomstdrankje met een koud verfrissingsdoekje. Tijdens het fietsen in de zon hebben we het toch wel behoorlijk warm gekregen. We bestellen nog een koud drankje: Josee bestelt een jonge kokosnoot die ze leeg mag drinken en ik een lemon ijsthee. Dit krijg je dan ook letterlijk: thee met ijs en limoen. We krijgen daarna een traditionele Balinese lunch voorgeschoteld met vers fruit toe en daarna nog een thee arrangement met 4 soorten thee (gember, saffraan, limoen en rosella o.i.d.) en 3 soorten chocolade (vanille, sinaasappel, puur). Een heerlijke smaaksensatie!
De chauffeur brengt ons daarna naar een uitzichtpunt over Lake Batur en Mount Batur. We zien de zwarte gestolde lavastromen langs de berg lopen. Het is helaas wel een beetje bewolkt. Inmiddels zijn er honderden studenten op brommertjes overal op de weg te zien. Het is de laatste dag van hun Highschool periode en dat wordt uitbundig gevierd. Iedereen heeft een witte blouse aan die met allerlei spuitbussen en vilstiften is versierd door henzelf en door anderen. Een prachtig bont gezicht. We komen ze werkelijk overal tegen. Op sommige plaatsen leidt dit tot een behoorlijke verkeerschaos maar we hebben de tijd. Op de terugweg naar Ubud bezoeken we nog een beroemde tempel: de Tirta Empul. Naast een mooie tuin en een mooie tempel krijgen we hier een bijzonder schouwspel te zien. Het is vandaag een heilige dag voor de Hindoes. Combinatie van o.a. volle maan. Het is erg druk met gelovigen en er zijn vele gebedsdiensten die we op gepaste afstand kunnen volgen en fotograferen. Verder zijn er binnen de tempel een aantal baden met heilig water. Massa's mensen gaan stuk voor stuk met offerstukken het water in om in het heilige water te bidden en een offer te brengen. Het lijkt de Ganges wel. Een zeer indrukwekkend schouwspel en men laat zich niet door de toeristen van de wijs brengen. Wel bijzonder dat we dit hebben mogen aanschouwen.
Via de mooiste (en niet via de snelste) route rijden we terug naar ons hotel waar we een lekker biertje drinken op onze eigen veranda. We zien de zon ondergaan op onze eigen sawa's. Het kan slechter......
Vanavond dineren we in ons hotel want Ubud zelf is wel heeeeeel erg toeristisch. Morgen verkassen we naar het oosten van Bali, Candi Dasa. Om 8.45 uur worden we door Gus opgehaald en we gaan dan eerst naar een traditionele Barong dansvoorstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten