Dag 3 Bogor-Puncak-Bandung


Vrijdag 10 mei

Tegen alle verwachtingen in een prima nacht gehad. Om 21 uur zijn de luiken dichtgegaan. Uiteindelijk tot 6.30 uur geslapen. Flink wat uren bijgeslapen dus.
Na een zeer overvloedig ontbijt worden we stipt om 8 uur opgehaald door Adam.
We beginnen aan een flinke reis richting Bandung. Jakarta uit rijden gaat redelijk soepel. Aan de andere kant van de weg staan flinke files om de stad in te komen. We rijden naar Bogor om het presidentiële paleis en de botanische tuin te bezoeken. Eerst gaan we echter naar een huisatelier waar een familie de traditionele West-Javaanse Wajang poppen maakt. Opa snijdt de koppen uit Lame Wood. Broer beschildert de poppen. Beide zitten van 's ochtend vroeg tot 's avonds in de kleermakerszit... Oma maakt de kleren. Andere broer doet de PR: ontvangst en rondleiding. We krijgen thee met gebakken banaan aangeboden (dit hoort natuurlijk ook bij de PR). Alle poppen worden handgemaakt en worden alleen vanuit huis verkocht. We kopen 2 poppen en 2 maskers. De extra ruimte en gewicht voor souvenirs is nu dus al op ;-) Ze zijn echt mooi en authentiek. We rijden vervolgens richting botanische tuin. We dachten dat het verkeer vooral in Jakarta erg druk zou zijn maar ook in Bogor is het weer gigantisch druk met weer vooral weer auto's, brommers en heel veel Ankots (Angkutan kota oftewel stadsbusjes). De tuin is erg groot. Je rijdt dus ook gewoon met de auto door de tuin of beter park. Je kunt stoppen en wandelen waar je wilt. Het ziet er allemaal heel verzorgd en mooi uit. Veel soorten orchideeën in alle kleuren en maten. Het paleis is niet geopend voor publiek. We kunnen dus alleen een foto maken. Ook bezoeken we nog een Nederlandse begraafplaats met koloniale voorvaderen. Daarna via de Puncakpas richting Bandung. Dit is een smalle, drukke weg met heel veel kraampjes langs de weg. Het landschap wordt mooier en mooier dankzij de theeplantages. Bovenop de pas stoppen we om te lunchen. Josee eet Mie Goreng en zelf kan ik de saté niet weerstaan.
Het landschap verandert wederom en zien steeds meer rijstvelden. Het weer wordt echter minder en het begint te regenen. De rest van de middag zal het geregeld regenen. Soms zacht maar soms een echte hoosbui waarbij de weg hier en daar verandert in een kolkende rivier. Een flink stuk rijden naar Bandung met wederom heel veel auto's en brommers. Volgens mij is het hier heel makkelijk om je rijbewijs te halen want verkeersregels lijken niet te bestaan. Auto en brommers krioelen door elkaar heen. Brommers en auto's die links en rechts inhalen, toeteren, bumperkleven. Alles lijkt toegestaan en geaccepteerd te worden. Geen middelvingers of boze gezichten. Dat er niet ieder dag tientallen doden vallen is ons een wonder. Zeker als je ziet dat men regelmatig met complete gezinnen op de brommer zit en dat lang niet iedereen een helm draagt. Iedereen lijkt wel goed om te gaan met deze chaos en alles gaat goed. Anticiperen is het toverwoord. Er zijn weinig stukken weg waar geen kramen staan met fruit, groente, eten, banden, brommers, etc. Zo rijden we nog een paar uur door de drukte naar Bandung en daarna door naar Lembang waar we overnachten. Het hotel ziet er weer prima uit en we besluiten om daar gebruik te maken van een Mexicaanse BBQ. Dit valt echter een klein beetje tegen. We zijn de enigste gasten en er wordt ook een gewelddadige futuristische film vertoond met zeer hard geluid. Niet echt een romantische omgeving. Het regent opnieuw flink. Hopelijk is het morgen overwegend droog.
We worden om 9 uur opgehaald. Uitslapen dus......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten