Dag 11 Relaxdag


Vandaag onze eerste echte rustdag. Bij ons verblijf zit een prachtig zwembad temidden van een prachtige tuin. Dus als het weer een beetje meewerkt komen we deze dag wel door. Gisteravond zijn wel al vroeg gaan slapen dus zijn we ook weer vroeg wakker. We kunnen lekker alles op het gemakje doen: pelan-pelan zoals ze hier zeggen. In de tuinen wordt alweer druk gewerkt om alle dode bladeren te verwijderen. Het oude vrouwtje dat dit bij ons doet kan al niet meer rechtop lopen.
Als we ontbijten zijn alle andere huisjes al leeg. De rest is dus vroeg vertrokken. We hebben de ontbijtzaal voor ons alleen. Er zijn veel lokale producten zoals ananasjam, nootmuskaatjam(!), mozarella van koeienmelk én niet-zelfgemaakte hagelslag. De Nederlanders zijn blijkbaar een belangrijke doelgroep. Iedereen spreekt hier ook wel een mondje Nederlands. We reserveren voor vanmiddag een Javaanse massage :-))
Na het ontbijt bezoeken we de lokale markt. Veel groenten, rijst, mais, kroepoek, fruit, vis, kleren en kitsch. De meeste mensen begroeten ons hartelijk. Sommigen zijn eerst nog argwanend maar als we ze dan begroeten door ze in Bahasia goedemorgen (selamat pagi) te wensen is het ijs gebroken. Ze waarderen het zeer dat je een paar woorden van hun taal spreekt. Kinderen zwaaien en lachen volop. We mogen overal foto's van maken. We kopen nog wat bananen. Voordat de deal gesloten is heeft de verkoopster al 4 bananen bij ons naar binnen gepropt om de verschillende soorten te laten proeven. We proeven echter niet zoveel verschil en kopen een flinke tros voor 35 cent. We wilden ook nog een pomelo kopen maar die vinden we niet op de markt.
Het is al behoorlijk warm. Cepy is de auto aan het wassen. Hij heeft tenslotte ook een vrije dag! Wij verplaatsen ons naar het zwembad. We zijn helemaal alleen en kunnen in alle rust naar de krekels, vogels, wuivende palmbladeren én de Moskee luisteren. Dé moskee is eigenlijk geen goede term. We hebben een volledige Dolby surround beleving met een stuk of 4 moskeeën tegelijk. Best wel grappig als je er goed naar luistert. Het is bij het zwembad behoorlijk "van de pittige" zoals Kluk-Kluk zou zeggen maar het voordeel van een zwembad is dat er koelwater in de buurt is.
Na de lunch worden we opgehaald voor de Javaanse massage. Het is er één van het betere duw- en trekwerk. Wat hebben die vrouwen een kracht in hun handen! Ze weet ieder plekje waar iets niet lekker zit feilloos te vinden. Deze plekken krijgen dan extra aandacht -:(( Het is dus niet echt een massage om bij in slaap te vallen...
Daarna een lekker bakje thee op onze veranda. Heerlijk zo'n relaxdag.
Morgen een korte rit naar Ijen waar we vlakbij de vulkaan slapen. Overmorgen gaan we de vulkaan te voet beklimmen. Het schijnt dat ze hier nog met manden met brokken pure zwavel de vulkaan af komen.
Nog een vraag voor de scheikundigen: bij de vulkaan Tangkuban Perahu kwamen er dampen uit de bodem. Waarschijnlijk zwavelhoudend. Door sigarettenrook in deze damp te blazen ontstond er een reactie waarbij heftige rookontwikkeling plaatsvond. Is dit een reactie van nicotine met zwavel? Wie kan mij de scheikundige reactie geven/verklaren?

1 opmerking:

  1. Paardrijden, dansen, zingen, muziek maken. Wat doet deze vakantie met je, vader?

    BeantwoordenVerwijderen